Dziś kulinarnie - zupa zimowa - niezwykle prosta i pożywna... :)
Kasza jaglana na wywarze warzywnym, plus pomidory podsmażane z czosnkiem, cebulką, oregano, imbirem, pieprzem na eko oleju rzepakowym.. do tego kiełki, ciut masła i kilka listków rucoli :)
Zagotuj soczewicę zieloną i kaszę jaglaną - po 3 garście każdego (oczywiście przepłukane wcześniej)
Najlepiej na wcześniej zrobionym wywarze warzywnym, ewentualnie z kostką rosołową.
Dodaj do gotowania trochę imbiru (ze 2 cm)
Oddzielnie na patelni podsmaż - 4 ząbki czosnku, cebula drobno posiekana, tymianek, oregano, pieprz, sól, puszka pomidorów (dodaj je na koniec jak cebulka i czosnek się zeszklą)
Dodaj pomidory do kaszy z bulionem i pogotuj do miękkości (kasza i soczewica w momencie łączenia składników nie może być idealnie miękka - muszą się trochę poddusić i dojść razem)
Zupę podawaj z odrobiną masła, listkami rucoli i kiełkami - ja dodałam kiełki rzodkiewki - w tej wersji idealnie zupę zrobić z odrobiną wina.
Posyp sezamem i gotowe!
Smacznego!! I na zdrowie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz